Βιογραφικό

Κατερίνα Ν. Δροσινού

  • Είμαι η Κατερίνα Δροσινού Δρ. Ειδική Παιδαγωγός. Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσα στην όμορφη πόλη του Βόλου.

  • Σπούδασα Φιλοσοφία Παιδαγωγική Ψυχολογία (κατεύθυνση Ψυχολογίας), στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), απ’ όπου έλαβα Master στη Σχολική Ψυχολογία και Διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή. Εκπόνησα τη διδακτορική μου διατριβή, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Εκπαίδευση Γονέων Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μέρος της ερευνητικής μου μελέτης διεξήχθη σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
  • Από το 2004 απασχολούμαι στο χώρο της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με ΔΑΦ, ΔΕΠΥ και άλλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Παράλληλα, παρέχω θεραπευτικές και παιδαγωγικές υπηρεσίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ ασχολούμαι και με την εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

  • Από το 2008 έχω διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα, ενώ από το 2010 είμαι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (Ι.Σ.Α.Σ.). Από το 2017 έως σήμερα είμαι μέλος της επιστημονικής ομάδας των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, και παράλληλα εξωτερική συνεργάτης του Ι.Κ.Υ. ως αξιολογήτρια αιτήσεων Προγράμματος Erasmus+ στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης. Επίσης, έχω διατελέσει υπεύθυνη εποπτείας Πρακτικής Άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ και μετείχα σε Συνδιδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  • Τα ερευνητικά και κλινικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, στην αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και στην εφαρμογή των Κοινωνικών Ιστοριών, της Συμπεριφορικής Θεραπείας της οικογένειας και της Ψυχοεκπαίδευσης. Ιδιαιτέρως δε, εστιάζονται στην ενδυνάμωση της οικογένειας, μέσω της βελτίωσης της αλληλεπίδρασης του παιδιού με ΔΑΦ τόσο με τους γονείς του, όσο και με τα τυπικής ανάπτυξης αδέλφια του, όπως και στην παροχή διαλεκτικής συμβουλευτικής σε εκπαιδευτικούς για την προαγωγή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και την απρόσκοπτη ένταξη και υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολικό πλαίσιο.

  • Έχω ένα σημαντικό αριθμό παρουσιάσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχω λειτουργήσει ως guest reviewer σε διεθνή περιοδικά και μετέχω ως εκπαιδεύτρια σε πλήθος σεμιναρίων με σκοπό την ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και μη σε θέματα ψυχικής υγείας.